Kattprodukter och kattmat

När man har bestämt sig för att köpa en katt är det ett åtagande som kan komma att kräva upp till 20 år av ditt liv. Därför är det viktigt att du ser till att du kan ta hand om katten och ser till att den får i sig alla näringsämnen den behöver. Katten kommer att bli en av dina bästa vänner och du kommer givetvis vilja att hälsan är på hög nivå samtidigt som det kommer att spara in på dina veterinärräkningar. Tvärtemot vad många tror är det billigare idag att se till att katten äter rätt foder från början istället för att behandla detta senare. Du får dessutom en mycket mer välmående vän.

När du köper en kattunge får du i de allra flesta fall råd om hur du ska ta hand om den av din uppfödare, du kommer att få råd angående vad den ska äta och i vilka mängder samt hur du ska aktivera din katt. Det är en stor skillnad mellan innekatter och utekatter och hur mycket de förbränner. En utekatt förbränner i vanliga fall betydligt mer än en innekatt kommer därför att behöva äta mer mat och det är därför extra viktigt att du ser till att den får i sig det den behöver när den är ute hela dagarna och gör av med energi.

De allra flesta torrfoder du hittar för katter idag innehåller allt det den behöver för att den ska må bra, de är speciellt sammansatta och framtagna för att passa just katters behov. Du får dock inte glömma bort att din katt kan ha mer individuella behov och exempelvis svårt för att bryta ned viss typ av mat. Därför bör du välja foder i samråd med en veterinär om du upplever att din katt har problem som eventuellt kan bero på den kost den äter. Det är i vilket fall alltid bra att komplettera även med färskfoder för en katt.

En del låter sina katter endast äta färskfoder och det är inte heller några problem med detta, det kan vara extra bra för katter som har dålig aptit och inte äter som de ska eller som förbränner mycket energi under dagen. Det är omöjligt att servera katten mat alla gånger som den behöver äta under dagen. Anledningen är att en katt ska äta cirka 21 gånger om dagen och är därför så kallade småätare. Därför är det klokt att alltid ha torrfoder framme och låta katten äta när den har ett behov av det.

Du kan även ge din katt rester från husmanskost, faktum är dock att många katter är mycket kräsna och inte tycker om denna typ av mat. Testa dig fram och läs på angående vad som är farligt för katter när du vill ge den husmanskost. Du bör dock aldrig låta husmanskosten överskrida 20 procent av det totala av vad din katt äter. Det är otroligt viktigt att den äter torrfoder också för att få i sig det som den behöver i form av mineraler och vitaminer.